Valparaiso University

Project Completed in
Valparaiso, IN

Project Features

Cardio Area

Free Weight Area

Administrative Offices

Locker Rooms

Loading Dock

Project Description

This project was a conversion of the existing University Bookstore into a 9,500 square foot fitness facility for students and staff. The layout consisted of a reception area with VU’s recreational logo swoosh laser etched 16’ wide x 7’ high in glass at the front entrance. The main area is surrounded by operable, motorized screens to enclose the program space. Areas were created for free weights and cardio spaces. Located at the back of the facility are administrative offices and support areas such as conference rooms, men & women’s bathrooms with locker area, laundry and housekeeping rooms.

Main construction components consisted of rubber flooring in the free weight and cardio areas.  Program Space highlighted plastic laminate cabinets, vinyl simulated 6” plank flooring and operable screens.  Administrative areas were carpeted, while other support areas utilized VCT flooring for ease of cleaning.

Aluminum storefront framing was used for offices and in the free weight and cardio areas, as well as the rear entrance which was converted from and existing loading dock area.  Rich earth tone colors are used throughout the facility to create a warm and open space.

HVAC and electrical systems complimented the spacious feel of the facility with modern state of the art fully programmable temperature controls.  Audio/visual systems are integrated into the design to accommodate VU’s requirement for campus wide messaging and closed-circuit systems.

Other Valparaiso projects include:

Valparaiso University Voice and Data Ductbank

Voice and data ductbank and utility vault installations and fiber/copper circuitry

Valparaiso University Union Retaining Wall Tie-Back

Installation of tie-back anchors and new sidewalk at Union retaining wall

Contract Amount: $1 million

Completion: June 2009

Menu