Boys & Girls Club of Northwest Indiana – New Valparaiso Club

Project Completed in
Valparaiso, IN

Project Features

Two Gymnasiums

Digital Music Studio

STEM Lab

Fitness Center

Fine Arts Room

Rock Climbing Wall

Project Description

The Boys & Girls Clubs board decided to build a new club after learning it would require $2 million in repairs within five years just to maintain the existing building. The original location has served the Valparaiso community for many decades, and we’re pleased to say our team will lead the renovation of that historical building into a new boutique hotel for its second wind.

The original Valparaiso Club could accommodate just under 100 kids at a time, while the new state-of-the-art 37,000 square foot Club can host over 500 kids. This beautiful facility is more centrally located and has all the amenities that will enable Boys & Girls Club to continue their mission and reach their full potential in the Valparaiso community.

Our team does more than design and build structures, we strive to make a real connection with the community, and the Boys & Girls project was no exception. Before we broke ground, we asked the Valpo Club Kids to draw images that reminded them of their hometown. We took those drawings and turned them into banners, and they surrounded the entire project site throughout the duration of construction. The kids really enjoyed driving by to see their artwork on display in the middle of their community. We also had numerous tours of our active project site with the Club Kids and local vocational classes. It’s so exciting for us when there’s an opportunity to educate and spark interest in our industry.

Our custom in-house wood shop designed, built, and donated what we call an Imagination Activity Zone; a playhouse, full kitchen and restaurant that help them develop their imagination and encourage them to build their curiosity.

Challenges: The interview process and meetings to follow were unique for all parties involved. Due to the global pandemic, all communication between the City of Valparaiso and stakeholders was virtual, including the design process. Once awarded the project, our team proactively ordered materials given the extremely long lead times the world was dealing with early 2021. Another challenge was building upon the land chosen for the new Club. The 8-acre property is comprised mostly of wetlands, so keeping the site dry was a continuous effort throughout construction. Our team turned these challenges into opportunities to learn, and still managed to complete this project ahead of the 12-month schedule just in time for the end of the school year.

Menu